кадър БНТРедактор: Не може член на секционна комисия да се доближава

...
кадър БНТРедактор: Не може член на секционна комисия да се доближава
Коментари Харесай

Демонстрация на живо по БНТ: Членовете на СИК не бива да виждат какво показва машината, докато се гласува

кадър Българска национална телевизия

Редактор: 

Не може член на секционна комисия да се приближава до машината за гласоподаване и да гледа какво демонстрира екрана, до момента в който пред нея има гласоподавател. Представителят на СИК обаче може да разпитва какво има на монитора, в случай че гласоподавателя има проблем. При това обаче жителят не трябва да споделя имена на партии, обединения и претенденти, с цел да се резервира тайната на вота. Това сподели зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя взе участие в проява на машинно гласоподаване в утринния блок на Българска национална телевизия. По време на демонстрацията беше показано и по какъв начин на процедура не може един гласоподавател да гласоподава два пъти, тъй като картата, която получава и пъха в устройството, го блокира при подобен опит.

Машините не могат да бъдат манипулирани елементарно, акцентира Матева. Според нея вероятно може да се повлияе на едно, две или пет устройства, само че никога на подобен % от тях, който може да даде основа за анулиране на изборите. Гаранция за честността на вота ще дава и код, който ще се разпечатва при започване на изборния ден и слага на видно място в секцията. Същия код ще се получава на хартиения откъслек, който излиза от машината след гласоподаване и всеки гласоподавател може самичък да ги съпостави.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР